tiistai 6. maaliskuuta 2012

Dies Solis

Dies Solis

Vuonna 2010 Auringon päivä 7.3. osui sunnuntaille, mutta hyvin tuntuu homma pelaavan näin keskiviikkonakin armon vuonna 2012:

Kas - pitää paikkansa tuo sunnuntain latinankielinen nimi Dies Solis, Auringon päivä. Saksien auringon jumala Sunne ja skandinaavien Sunna siinä on taustalla, mutta oma osansa on myös Rooman keisari Konstantinus I Suurella, jonka edikti määräsi tällä päivämäärällä 7-3-321 dies Solis Invictin eli Voittamattoman Auringon jumalan päivän, sunnuntain, lepopäiväksi koko keisarikunnassa.

Ei oltu täälläpäin osa keisarikuntaa, mutta joskus vanhemmalla roomalaisajalla 50-200 jaa Aurajokilaaksoon muutti uudisasukkaita Skandinaviasta ja turkiskauppaa käytiin myös Baltian suuntaan. Nuoremmalta roomalaisajalta 200-400 jaa tehdyt löydöt, ylelliset ja kalliit tuontitavarat, kuvaavat jo taloudellista nousukautta.

Latinan Aurum, Au, kulta, tulee kaiketi muinaishebrean sanasta aor, joka merkitsee valoa. Kullan ja auringon väliseen yhteyteen onkin uskottu kautta aikain, ja kulta oli tosi harvinainen materiaali Suomessa esihistoriallisella ajalla.

Nuoremmalta roomalaisajalta kultaa on löytynyt vain Varsinais-Suomesta; Nousiaisten kultainen eläinpäärengas on hienoimpia ajan esineitä koko Itämeren alueella. Rengas on valmistettu Skandinaviassa noin 200-luvulla. Miksiköhän sekin muuten on museoitu Tukholmaan.

Rautakausi jaotellaan jaksoihin, joista jokaisella on omat erityispiirteensä.

Esiroomalainen rautakausi 500 eKr. - 1 jKr.
Vanhempi roomalaisaika 1- 400 jKr.
Nuorempi roomalaisaika
Kansainvaellusaika 400-600 jKr.
Merovingiaika 600-800 jKr.
Viikinkiaika 800-1025 jKr.
Ristiretkiaika 1025-1150 jKr. (Länsi-Suomi)

Korppolaismäen rinteeltä on muuten läheltä Sikaojan suualuetta tehty itäbalttilainen polttohautalöytö, joka on ajoitettu vanhemmalle kansainvaelluskaudelle noin 500 jaa. Sinne saapuneen matkalaisen viimeinen leposija piti sisällään hopeisen rengaskoristeisen kaarisoljen ja hopeisen rannerenkaan sekä kaksi keihäänkärkeä. Siitä olisi hyvä lähteä Turussa aarreretkelle menneisyyteen.


Eläinpäärengas Nousiaisista  Kuva: Museovirasto (T. Syrjänen) (1978)


Kultainen eläinpäärengas Nousiaisista Kuva: Museovirasto / T. Syrjänen (1978)

Kultainen eläinpäärengas Nousiaisista.


Niinpä Aurajoki saa nimelleen valoisammankin selityksen, vaikka se yleensä yhdistetäänkin muinaisruotsin vesiväylään; aathra.

Goottien kieli on muuten tuonut suomen kieleen mm. sellaiset sanat, kuin kartano, airot, ruhtinas, kuningas, aura (Aurajoki), olut, leipä ja äiti. Mutta gootit olivat myös vihollisia; gootin kielessä fin land tarkoittaa kieltämämme vihollismaa. Suomi oli Paholaisen tyyssija ja kieli paholaisen kieli gooteille, jotka pitivät hallussaan Skaran aluetta. Alkuperäiskielenä meillä oli lingua franca.


Niin, meinasi unohtua tuo Egyptin auringon jumala ra; Au-Ra

Ra (tai Re) on yksi vanhimmista muinaisessa Egyptissä palvotuista jumalista. Ra oli auringonjumala, mutta Rata palvottiin alun perin luojajumalana Heliopoliksessa (muinaisegyptinkieliseltä nimeltään Iunu).







Au-Ra-joella
Turussa 7-3-2012
Simo Tuomola

Ei kommentteja: